Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
DVB-T2 vesti
Srbija - gašenje analognog signala - raspored po regijama
TV stanice
Digitalna TV - pitanja i odgovori
Digitalni DVB-T2 prijemnici (risiveri)
Recenzije DVB-T2 prijemnika
Problemi sa DVB-T2 prijemnicima i rešenja istih
ETV - predajničke lokacije
ETV - zone raspodele

ETV - 1. MUX
ETV - 2. MUX
ETV - 3. MUX
Sve "jači" DVB-T2 u Srbiji
Digitalni signal druge generacije, koji se emituje od marta, pokriva prostor na kojem živi oko 40 odsto populacije Srbije, pokazuju merenja preduzeća "Emisiona tehnika i veze". Signal će se emitovati do kompletnog prelaska sa analogne na digitalnu televiziju, a cilj je da se uporede proračuni i stanje na terenu.
Za razliku od televizijske slike kakvu poznajemo digitalni TV signal ili savršeno vidite ili ne vidite uopšte. Od nedavno, specijalno vozilo preduzeća Emisiona tehnika i veze meri kvalitet takvog signala. U Rakovici problema nema. Igor Lazarević, tehničar JP "Emisiona tehnika i veze", objašnjava da u spektru ima malih oscilacija. "Trenutno se otvara signal koji radi uz pomoć našeg prijemnika, što znači da je ovo područje pokriveno signalom sa Avale", navodi Lazarević. Svi koji imaju televizore koji podržavaju DVB-T2 signal ili uređaje za prijem takvog signala, mogu da uživaju u slici i zvuku gotovo identičnim onim u televizijskom studiju. Ipak, snaga emitovanja, u ovoj fazi je ograničena. Mr Dušan Marković iz Službe tehnološkog razvoja JP "Emisiona tehnika i veze" navodi da će iduće godine sa Avale i Crvenog Čota signal biti jači. "Sa Avale će biti jači 200 puta, a s Crvenog Čota 70 puta. Mi smo morali u ovaj projekat radi sticanja iskustva naših i samih gledalaca", ističe Marković. Problema ipak ima. Gledaoci koji su do puštanja novijeg DVB-T2 signala uživali u digitalnim programima sad to više ne mogu. Razlog je što njihovi televizori ili stari uređaji za prijem digitalnog signala ne prepoznaju signal novije generacije. Dušan Marković objašnjava da su im sada potrebni STB za drugu generaciju, ali na primer gledaoci Vojvodini sa STB-om druge generacije moći će da prate i hrvatske programe prve i druge generacije. Televizija kakvu danas gledamo postaće prošlost najkasnije u junu 2015-te. Tada emiteri u celoj Evropi više neće biti u obavezi da štite analogni signal, ograničavajući jačinu digitalnog.
Vest je preuzeta sa sajta: www.rts.rs
Admin:Žika ::: maj 2012

srbija , serbia , jagodina , vesti , mpeg-4 , dvb-t2 , digital tv , digitalna tv , etv , rts
Digitalni signal druge generacije, koji se emituje od marta, pokriva prostor na kojem živi oko 40 odsto populacije Srbije, pokazuju merenja preduzeća "Em ...

чћшђж