Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
DVB-T2 vesti
Srbija - gašenje analognog signala - raspored po regijama
TV stanice
Digitalna TV - pitanja i odgovori
Digitalni DVB-T2 prijemnici (risiveri)
Recenzije DVB-T2 prijemnika
Problemi sa DVB-T2 prijemnicima i rešenja istih
ETV - predajničke lokacije
ETV - zone raspodele

ETV - 1. MUX
ETV - 2. MUX
ETV - 3. MUX
Da li je vreme za promotivnu kampanju u Srbiji?
Upozoravali smo gledaoce od usvajanja državne strategije 2009. da televizori koji se nalaze na našem tržištu neće moći da prime DVB-T2 signal, ali reakcije su usledile tek sada, kada je JP Emisiona tehnika i veze pustila u etar digitalni signal preko Inicijalne mreže.
JP ETV nedavno je počelo digitalno emitovanje paketa programa kroz Inicijalnu mrežu. Uključeni su DVB-T2 predajnici na 15 lokacija u Srbiji, a isključena dva DVB-T predajnika na Avali i Crvenom Čotu što je izazvalo reakciju gledalaca koji su na širem području Beograda i Novog Sada pratili programe Radio-televizije Srbije prijemom digitalnog signala. Ovim je aktuelizovano pitanje značaja promocije digitalizacije u Srbiji. Inače, Strategijom za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje programa obaveza Uprave za Digitalnu agendu, koja rukovodi procesom digitalizacije, je da u drugom kvartalu 2012.godine počne informativnu kampanju. Obavezu medijske promocije imaju i Medijski javni servisi. Puštanje u rad Inicijalne mreže ne znači da je počeo prvi korak prelaska na digitalno emitovanje, to je prvi predkorak za konačni prelazak na digitalno emitovanje programa, rekla je za Jutarnji Dnevnik odgovorna urednica Digitalnog i satelitskog programa RTS dr Tatjana Ćitić i najavila da će Medijski javni servis obaveštavati gledaoce o svim značajnim informacijama u vezi sa digitalizacijom u Srbiji. Inače, iz Uprave za Digitalnu agendu, koja rukovodi ovim procesom, najavljeno je da će prelazak na digitalno emitovanje biti sproveden po fazama tek od početka 2013. godine. „Treba obratiti pažnju na sve informacije koje se tiču digitalne televizije, a koje objavljujemo. Pre dve i po godine, godine kada je usvojena Strategija na predlog tadašnjeg Ministarstva za telekomunikacije, kojom je usvojen DVB-T2 standard, nije bilo reakcija gledalaca zato što nisu imali mogućnosti, bilo je daleko, nisu razmišljali o tome, međutim sada kada je JP ETV pustilo u etar taj signal sa 15 predajnika desilo se da su gledaoci mnogo nezadovljni jer su izgubili prethodni paket programa koji je emitovan u DVB-T standardu (sa dva predajnika) gde su bili samo programi Javnog servisa.", rekla je Tatjana Ćitić. Na osnovu saznanja sa terena, kao i pisama i komentara gledalaca čini se da do zabune dovode i sami prodavci koji ne daju adekvatne informacije prilikom kupovine novih TV prijemnika, LCD i plazma televizora, a koje se odnose na to koji će digitalni signal biti u etru. Među komentarima na podsajtu Digitalna TV ima i svedočenja gledalaca koji su kupili TV prijemnik kome u specifikaciji stoji da ima DVB-T2 tjuner, ali se pokazalo da ne prima digitalni signal koji se emituje kroz Inicijalnu mrežu. Objašnjavajući kako neki koraci u procesu digitalizacije mogu biti najavljeni, ali ne mogu biti predstavljeni unapred, Tatjana Ćitić je rekla da je u toku priprema specijalne emisije o Inicijalnoj mreži, za koju je gotov scenario, a da se nije moglo ući u snimanje pre početka emitovanja paketa programa kroz ovu mrežu.
Vest je preuzeta sa sajta: www.rts.rs
Admin:Žika ::: april 2012

srbija , serbia , jagodina , vesti , mpeg-4 , dvb-t2 , digital tv , digitalna tv , etv , rts
Upozoravali smo gledaoce od usvajanja državne strategije 2009. da televizori koji se nalaze na našem tržištu neće moći da prime DVB-T2 signal, ali re ...

чћшђж