Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
DVB-T2 vesti
Srbija - gašenje analognog signala - raspored po regijama
TV stanice
Digitalna TV - pitanja i odgovori
Digitalni DVB-T2 prijemnici (risiveri)
Recenzije DVB-T2 prijemnika
Problemi sa DVB-T2 prijemnicima i rešenja istih
ETV - predajničke lokacije
ETV - zone raspodele

ETV - 1. MUX
ETV - 2. MUX
ETV - 3. MUX
EU upozorava Srbiju zbog digitalizacije
Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer uputio je ministru trgovine i telekomunikacija Rasimu Ljajiću pismo u kojem kritikuje kašnjenje procesa digitalizacije televizije u Srbiji, za koji je iz IPA fondova dobijeno više miliona evra, saznaje Danas.
Prema nezvaničnim informacijama, Dežer konstatuje da ovaj proces dosta kasni, a da je dodatno usporen raspisivanjem konkursa za dodelu nekadašnje frekvencije TV Avale. Nije isključeno i da oprema vredna osam miliona evra, dobijena iz pretpristupnih fondova, bude povučena iz Srbije. U Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija potvrdili su za Danas da su dobili pismo Vensana Dežera prošle sedmice, dok u Delegaciji EU u Srbiji nisu želeli da komentarišu ovu informaciju. Državni sekretar za telekomunikacije Stefan Lazarević kaže za Danas da će u narednom periodu Ministarstvo telekomunikacija odgovoriti na pismo koje je stiglo iz EU i dodaje da je tačno da bi slobodnom frekvencijom koju je imala TV Avala proces digitalizacije bio brže završen. „Nas je Ministarstvo kulture obavestilo da je RRA u zakonskoj obavezi da raspiše konkurs za dodelu te frekvencije o čemu smo mi obavestili Ratel", navodi Lazarević dodajući da oni ne mogu da raspišu taj konkurs niti da ga povuku. „U poslednjih godinu dana u okviru digitalizacije je urađeno više nego u prethodne četiri godine. Usvojili smo mnoge propise i planove, a trenutno pripremamo rešenje socijalne pomoći za najugroženije stanovništvo, kao i plan promocije digitalizacije", ističe Lazarević. Na pitanje da li postoji mogućnost da EU povuče opremu ukoliko proces digitalizacije ne bude tekao određenom dinamikom, on kaže da „ne veruje da je tako nešto moguće", jer će oprema u najskorijem vremenu biti upotrebljena. Na osnovu ugovora koji je Srbija zaključila sa Evropskom komisijom, iz pretpristupnih fondova EU dobijena je pomoć u opremi čija je ukupna vrednost osam miliona evra, a čiji je korisnik JP ETV. Oprema finansirana iz IPA fondova podrazumeva IP i video opremu, predajnike, merno vozilo i mernu opremu, mikrotalasne linkove i privremene antenske sisteme od renomiranih proizvođača. Delegacija EU je, inače, prema saznanjima Danasa, redovno proveravala kako teče proces digitalizacije. Uprkos tome što je zauzet stav da je nekadašnja frekvencija TV Avale neophodna za digitalizaciju, bez koje bi taj proces u Srbiji mogao biti znatno usporen, konkurs za dodelu ove nacionalne frekvencije je ipak raspisan. Stav Emisione tehnike i veza i Republičke agencije za elektronske komunikacije (Ratel) bio je da se frekvencija koju je koristila TV Avala ne dodeljuje emiterima, pošto je neophodna u procesu digitalizacije. Stručnjaci zbog toga dovode u pitanje završetak digitalizacije za koji je rok 17. jun 2015. Prelazak na digitalno emitovanje televizije završen je u 21 zemlji u Evropi, dok proces digitalizacije u Srbiji mnogo kasni, a jedan od najvećih problema je upravo nedostatak frekvencija kojim bi se testirali parametri mreže i oprema za digitalno emitovanje TV signala. Proces digitalizacije u Srbiji, najpre, je trebalo da bude završen do aprila 2012, ali je iz tehničkih razloga odložen za 2015. godinu kada je i poslednji rok u Evropi da se sa analognog TV signala pređe na digitalni.
Vest je preuzeta sa sajta: www.rts.rs
Admin:Žika ::: Jul 2013

srbija , serbia , jagodina , vesti , mpeg-4 , dvb-t2 , digital tv , digitalna tv , etv , rts
Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer uputio je ministru trgovine i telekomunikacija Rasimu Ljajiću pismo u kojem kritikuje kašnjenje procesa digital ...

чћшђж