Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
DVB-T2 vesti
Srbija - gašenje analognog signala - raspored po regijama
TV stanice
Digitalna TV - pitanja i odgovori
Digitalni DVB-T2 prijemnici (risiveri)
Recenzije DVB-T2 prijemnika
Problemi sa DVB-T2 prijemnicima i rešenja istih
ETV - predajničke lokacije
ETV - zone raspodele

ETV - 1. MUX
ETV - 2. MUX
ETV - 3. MUX
Korak bliže digitalizaciji televizije
Stvoreni uslovi za nastavak procesa digitalizacije televizije u Srbiji. Deo frekvencija TV Avale biće upotrebljen za digitalizaciju, a preostalo će biti dodeljeno konkursom. Rok za prelazak na digitalno emitovanje programa je jun 2015.
Deo frekvencija koje su pripadale Televiziji Avala koristiće se za proširenje mreže za digitalno emitovanje televizijskog programa. Time su stvoreni uslovi za nastavak procesa digitalizacije, ali i za korišćenje oko osam miliona evra vredne opreme koju je Srbija dobila od Evropske unije.Ustupanje frekvencija koje je koristila TV Avala i usvajanje Zakona o elektronskim medijima i javnim servisima najznačajniji su uslovi na putu ka digitalnoj mreži.Računica Ministarstva trgovine i telekomunikacija jeste da će za digitalizaciju biti potrebno od 28 do 36 miliona evra, a vremena je sve manje.U Ministarstvu trgovine i telekomunikacija smatraju da će do kraja godine uspeti da pokriju 80 odsto populacije."Kada je reč o dinamici postavljanja i instaliranja opreme, koja je već kupljena kroz donaciju EU, mi ćemo moći da ostvarimo taj cilj. Što se tiče ostalih frekvencija, mi smo ih ostavili i dali na raspolaganje regulatornim telima", objašnjava Stefan Lazarević iz resornog ministarstva.To znači da je od 31 frekvencije, koliko je koristila Televizija Avala, deo planiran za proširenje digitalne mreže, a preostalo će biti dodeljeno konkursom.Zanmenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić kaže da je ostalo oko 15 slobodnih frekvencija."Ako se tome dodaju i ostale frekvencije, RATEL i Ministarstvo su uspeli da formiraju novu mrežu i mi smo u skladu sa zakonom morali odmah da objavimo konkurs", kaže Karadžić.JP "Emisiona tehnika i veze" bi već sledeće nedelje mogla da dobije dozvolu da pusti u rad proširenu mrežu digitalnih predajnika.To će videti oni koji TV signal primaju pomoću antene i imaju televizor koji podržava digitalni signal druge generacije.Sada se takav signal emituje sa 15 predajnika, a proširena mreža znači da će se emitovati sa više lokacija i jačom snagom."Sledeće nedelje bićemo u mogućnosti da pokrijemo 60 odsto i do kraja zime doći ćemo do 80 odsto. Ali naši građani, koji će biti pokriveni u prvoj fazi, imaće kvalitetan signal i kvalitetan prijem slike", navodi vršilac dužnosti direktor "Emisione tehnike" Dejan Šmigić.Od juna 2015. godine emiteri u regionu nemaju obavezu da čuvaju analogni signal, već će emitovati digitalni punom snagom. To bi moglo da ugrozi svakog ko do tada ne pređe na isti način emitovanja.Ukoliko Srbija završi sve na vreme, dobićemo bolju pokrivenost, ali i kvalitetniju sliku i ton, raznovsniji sadržaj, više programa i nove usluge za osobe s invaliditetom.
Vest je preuzeta sa sajta: www.rts.rs
Admin:Žika ::: Oktobar 2013

srbija , serbia , jagodina , vesti , mpeg-4 , dvb-t2 , digital tv , digitalna tv , etv , rts
Stvoreni uslovi za nastavak procesa digitalizacije televizije u Srbiji. Deo frekvencija TV Avale biće upotrebljen za digitalizaciju, a preostalo će biti ...

чћшђж