Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
DVB-T2 vesti
Srbija - gašenje analognog signala - raspored po regijama
TV stanice
Digitalna TV - pitanja i odgovori
Digitalni DVB-T2 prijemnici (risiveri)
Recenzije DVB-T2 prijemnika
Problemi sa DVB-T2 prijemnicima i rešenja istih
ETV - predajničke lokacije
ETV - zone raspodele

ETV - 1. MUX
ETV - 2. MUX
ETV - 3. MUX
Javlja u dve verzije:
1280x720 piksela ili 1920x1080 piksela. Iako se razvijaju ekrani koji podržavaju još znatno bolju rezoluciju, za sada je rezolucija 1080 standardna najviša rezolucija ekrana televizora koji se kupuju za domaćinstvo.

Na TV prijemnicima je uvek jasno istaknuto kolika je rezolucija ekrana. Kada je reč o ekranima koji mogu da prikažu sliku u HD rezoluciji, postoji niz oznaka koje se koriste, a neretko umeju da zbune kupca. Neke od uobičajnih oznaka su:

HD 720i
HD 720p
HD 1080i
HD 1080p

Rezolucija 1080 je svakako viša od rezolucije 720, ali obe spadaju u visoku rezoluciju -HD. Pometnju unose slova Ρ i ¡. Ona se odnose na način iscrtavanja slike na ekranu. Naime, slika na televizijskom ekranu (kako na starijim tako i na savremenim televizorima) se iscrtava red po red, ne cela odjedanput. Slično kao kad matrični štampač isrtava sliku na papiru - red po red, samo je to kod televizije neuporedivo brže pa to ne primećujemo.

Slovo ¡ (interlaced) ukazuje na to da se slika na ekranu iscrtava u dva maha: prvo se iscrtava svaki parni pa odmah potom svaki neparni red. Sve to se naravno odvija dovoljno brzo pa se ne primetiti da slika nije cela. Ovo je nasleđeno od SDTV-a.

Slovo Ρ (progressive) u oznaci rezolucije znači da se slika na ekranu iscrtava upravo red po red - bez preskakanja. Ovo je bitno za velike ekrane, veće od standardnih, jer su se na njima ranije uočavale smetnje u vidu treperenja, pogotovo prilikom prikazivanja vrlo dinamične slike. Uz primenu ovakvog iscrtavanja slike, dakle bez preskakanja redova, treperenje se gubi. Ovakva slika se smatra boljom, što ona svakako i jeste, ali ljudsko oko u praksi na manjem ekranu teško može da primeti razliku između rezolucija HD 1080i i 1080p. Rezolucija označena sa HD 1080p trenutno predstavlja sam vrh po pitanju jasnoće slike na TV prijemniku. Ovu rezoluciju nazivaju još i FULL HD, TRUE HD i ULTRA HD.

Treba napomenuti i to da ekran visoke HD rezolucije ne podrazumeva to da će slika na takvom televizoru automatski biti te rezolucije, bez obzira na to šta se gleda. Samo ukoliko se emituje sadržaj koji je snimljen u HD-u, i prikazana slika će biti HD.
etv.rs
Mi ne možemo garantovati da su informacije na ovoj stranici 100% tačne.
Svi zaštitni znaci i logotipi su vlasništvo njihovih registrovanih vlasnika.

srbija , HDTV , High Definition Television , Televizija visoke rezolucije , dvb-t2 , digital tv , set top box , stb , prijemnik
Javlja u dve verzije: 1280x720 piksela ili 1920x1080 piksela. Iako se razvijaju ekrani koji podržavaju još znatno bolju rezoluciju, za sada je rezolucija 1080 standardna najviša rezolucija ekrana televizora koji se kupuju za domaćinstvo. ...

чћшђж