Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

Otvara se najduži tunel na svetu
Otvara se najduži tunel na svetu
U Švajcarskoj će u sredu biti otvoren najduži tunel na svetu nazvan Gotard koji će prolaziti kroz srce švajcarskih Alpa i povezivati centralni kanton Uri sa jugom zemlje.
Tunel je dug 57 kilometara, košštao je oko 12 milijardi ššvajcarskih franaka, a gradilo ga je 2.400 radnika. Sada će putovanje vozom iz Ciriha do Milana trajati dva sata i 40 minuta.Tunel Gotard će tako prestići japanski tunel Seikan, koji je sa 53,9 kilometara do sada bio najduži na svetu.Zvanično otvaranje tunela planirano je 1. jun, a osim švajcarskih zvaničnika prisustvovaće predsednik Francuske Fransoa Oland, kancelarka Nemačke Angela Merkel i premijer Italije Mateo Renci.Potpuna upotreba tunela počeće u decembru ove godine, prenosi AFP. Ideju za izgradnju ovog tunela dao je ššvajcarski inžženjer Karl Eduard Gruner 1947. godine.Bio je to vizionarski projekat, za koji je Gruner rekao da bi mogao biti završšen do početka 21. veka.Da bi tunel bio izgrađen iskopano je višše od 28 miliona tona stena.Izgradnja je zvanično započela 1999. godine, ali je bilo mnogo birokratskih i finansijskih problema zbog zabrinutosti u održivost projekta.Građani švajcarske su konačno na referendumu 1998. godine izglasali da su za izgradnju tunela, uključujući i povećanje putarine, kako bi se izgradnja tunela finansirala.
Vest je preuzeta sa sajta: www.rts.rs
Admin:Žika ::: Jun 2016
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
U Švajcarskoj će u sredu biti otvoren najduži tunel na svetu nazvan Gotard koji će prolaziti kroz srce švajcarskih Alpa i povezivati centralni kanton ...

чћшђж