Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

Svetsko fudbalsko prvenstvo bez "pametnih lopti"
Svetsko fudbalsko prvenstvo bez
Učesnici predstojećeg Svetskog prvenstva u fudbalu koje će se u junu ove godine održati u Nemačkoj mogu da odahnu – dugo najavljivane "pametne" fudbalske lopte neće biti spremne do početka prvenstva. Predstavnici svetske fudbalske organizacije (FIFA) izjavili su da tehnologija koje je primenjena u novim loptama još uvek nije usavršena.
Čak ni proizvođač lopti nije sasvim siguran da su lopte potpuno pouzdane. "Moramo da budemo hiljadu posto sigurni da je sve besprekorno, pre nego što primenimo tu tehnologiju na utakmicama profesionalnih fudbalskih klubova ili državnih reprezentacija", izjavio je Jan Runau, predstavnik kompanije Adidas-Salomon AG. "Pametne" lopte sa mikroprocesorom bi trebalo da pomognu sudijama u donošenju ključnih odluka, kao na primer da li je lopta prešla gol-liniju. Osim toga, radio-sistem za praćenje mogao bi da pomogne u određivanju da li je lopta prešla bočne linije igrališta, obradi pojedinačnih statističkih podataka za svakog igrača itd. U razvoju lopte sa procesorom učestvuju poznati nemački proizvođač sportske opreme kompanija Adidas-Salomon, softverska kompanija Cairos Technologies i Institit Fraunhofer. Tehnologija korišćena u razvoju lopte zasnovana je na čipu sa integrisanim kolom prilagođenim specifičnim aplikacijama (application-specific integrated circuit, ASIC), koji ima integrisani predajnik za slanje podataka. Predajnik se nalazi u sredini lopte, dobro obezbeđen od udaraca i potresa, a slični, manji i tanji čipovi se nalaze u kostobranima igrača (zaštitnici cevanica koji se umeću u čarape). Za vreme testiranja nove lopte, na stadionu u Nirnbergu je korišćeno 12 antena koje su bile raspoređene na stubovima-nosačima reflektora i drugim lokacijama oko terena. Antene su bile povezane u mrežu od optičkih vlakana, sposobnu da podatke koji su stizali od predajnika velikom brzinom prenese do centralnog računarskog sistema, sastavljenog od jezgra servera koji kao operativni sistem koriste Linux. Procesori koriste frekvenciju od 2,4 GHz, koju koriste i sistemi za bežično povezivanje po standardu Wi-Fi. Iako za vreme testiranja nisu registrovane smetnje od strane Wi-Fi sistema, sistem je u nekoliko slučajeva radio otežano, što se mora otkloniti budući da je poznato da će se za vreme održavanja Svetskog prvenstva Wi-Fi mreže koristiti u velikoj meri. Protivnicima uvođenja tehnoloških novotarija na fudbalskim utakmicama sigurno će se dopasti izjava Gintera Remera, rukovodioca grupe za optimizirane sisteme u Fraunhofer-ovom institutu za integrisana kola. "Iako je tehnologija koju smo koristili veoma precizna, nije savršena - nijedna tehnologija to nije", kaže Remer. "Naša tehnologija je zamišljena kao pomoć sudiji, koji će ipak u krajnjem ishodu odlučiti da li je pogodak postignut ili ne", dodaje Remer.
Vest je preuzeta sa sajta: www.mikro.co.yu
Admin:Žika ::: jul 2006
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
Učesnici predstojećeg Svetskog prvenstva u fudbalu koje će se u junu ove godine održati u Nemačkoj mogu da odahnu – dugo najavljivane 'pametne' fudb ...

чћшђж