Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

Nasa: Nivo leda na Arktiku prenizak, to može uticati na vreme globalno
Nasa: Nivo leda na Arktiku prenizak, to može uticati na vreme globalno
Američka agencija za istraživanje svemira objavila je u svom novom izveštaju da je led koji pokriva Arktik u 2016. godini na rekordno niskom nivou.
Kako navode, svake godine u martu visina leda koji prekriva Arktik (Zemljin Severni pol) je na svom vrhuncu, dok svoj godišnji minimum ostvaruje u septembru.„Ove godine svedoci smo izuzetno toploj zimi. Temperature su od 5,5 to 8,3 stepena iznad normale na Arktiku. To se ogleda u veoma niskom nivou leda na površini mora koji uglavnom raste u ovo doba godine“, tvrdi Nasin naučnik Volt Majer.Prema njegovim rečima, led na Arktiku veoma je važan jer deluje kao „klima-uređaj“, odnosno pomaže hlađenje severne hemisfere.„Pogledajmo i vodu u okeanima. Tamnije vode okeana apsorbuju više Sunčevog zračenja što zauzvrat daje vodu koja se brže greje, a takva voda topi više leda“, rekao je Majer dodajući da topljenje arktičkog leda potpuno menja atmosfersku cirkulaciju.„Ono što se desi na Arktiku, ne ostaje samo tamo. Kada se taj predeo greje, odnosno topi, menja se balans između Arktika i nižih geografskih širina. To menja vremenske obrasce, stvara mlazne struje i oluje“, zaključio je Majer.Inače, Nasa od kraja 1970. godine vrši praćenje Arktika, visinu mora i leda na tom području.Prošle godine agencija je zabeležila najniži nivo leda na Arktiku ikada registrovan, dok je i u 2016. godini visina leda među najnižim u proteklih nekoliko decenija.U isto vreme, gledajući čitavu zimsku sezonu, na severnoj hemisferi je ove godine zima bila dva stepena iznad proseka što je najtoplija zima ikada zabeležena na tom području.
Vest je preuzeta sa sajta: www.rts.rs
Admin:Žika ::: April 2016
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
Američka agencija za istraživanje svemira objavila je u svom novom izveštaju da je led koji pokriva Arktik u 2016. godini na rekordno niskom nivou. ...

чћшђж