Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

I bi svetlost!
I bi svetlost!
Stanovnici norveškog gradića Rjukana su progledali. Naime, ova planinska varoš zbog visokih planina kojima je okružena od septembra do marta nije imala ni tračak sunca, ali je sad, pomoću ogromnih ogledala, problem napokon rešen.
„Ko se sunca krije, bolje da ga nije“, glasi narodna poslovica. Stanovnici norveškog gradića Rjukana se nisu krili, ali su visoke planine sprečavale sunčeve zrake. Naime, varoš, 150 kilometara zapadno od Osla, nalazila se u senci planina kojima je okružena od septembra do marta, pa u tom periodu ni tračak direktne sunčeve svetlosti nije stizao.Konačno, pomoću moderne tehnike, vekovni problem je rešen. Zahvaljujući džinovskim ogledalima, stanovnike sada greju sunčevi zraci.Pre postavljanja ogromnih ogledala na planine, duga i tmurna zima negativno je uticala na moral stanovnika, ali je i odvraćala potencijalne turiste.Pre oko sto godina, jedan od građana Rjukana predložio je da se visoko u planini postave ogledala od kojih će se odbijati sunčevi zraci direktno na grad. Čak je u tu svrhu pripremio detaljne nacrte.Projekat je bio interesantan, ali zbog tehnoloških razloga nikada nije ostvaren. U međuvremenu je izgrađena žičara, kojom su stanovnici lakše mogli da odu po neophodni melanin u predele pod suncem.Senoviti gradić je tonuo sve dublje u depresiju sve dok vlasti nisu odlučile da prekopiraju projekat pomoću kojeg se jedan italijanski grad rešio sličnog problema.Ogledala, postavljena na vrh planine, kontroliše kompjuter koji ih pomera u zavisnosti od položaja sunca, tako da grad uvek bude obasjan svetlošću.Solarne ploče, pak, obezbeđuju potrebnu energiju za automatsko pranje ogledala i njihovo daljinsko manipulisanje.Stanovnici Rjukana kažu danas da im se život potpuno promenio. Centar grada postao je omiljeno mesto okupljanja, na kojem se deca rado igraju.„Zaista je poseban osećaj osetiti tople sunčeve zrake dok šetate trgom. Sve to smo učinili za naše bledunjave mališane“, istakao je gradonačelnik za londonski Telegraf.
Vest je preuzeta sa sajta: www.rts.rs
Admin:Žika ::: Novembar 2013
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
Stanovnici norveškog gradića Rjukana su progledali. Naime, ova planinska varoš zbog visokih planina kojima je okružena od septembra do marta nije imala ...

чћшђж