Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

Upoznajte Litronaksa, ti-reksovog dedu
Upoznajte Litronaksa, ti-reksovog dedu
Fosil najstarijeg poznatog tiranosaurida pronađen je na jugu američke države Juta. Prigodno je nazvan „kraljem probadanja“ (Lythronax argestes). Bio je visok osam metara, a težak oko 2,5 tone.
Novootkriveni dinosaurus (Lythronax argestes), koji je već prigodno nazvan „kraljem probadanja" (king of gore), nastariji je član grupe dinosaurusa od koje vodi poreklo moćni ti-reks.Njegov fosil je pronađen u nacionalnom parku "Grand Staircase-Escalante", u pustinjskoj regiji na jugu američke države Juta. Predator koji se kretao na dve noge bio je osam metara visok, a težio je oko 2,5 tone.Litronaks, čije ime vodi poreklo od grčkih reči lythron (probosti) i anax (kralj), imao je oblik glave slično ti-reksu, vilica mu je bila prepuna oštrih zuba, a živeo je u periodu kasne Krede, pre 95 do 65 miliona godina.Paleontolozi su dosad mislili da je ovaj tip tiranosaurid dinosaurusa evoluirao pre 70 miliona godina, ali otkriće Litronaksa vraća vreme za najmanje deset miliona godina.„Uvek je sjajno kada pronađemo novog predatora iz perioda Krede, a Litronaks bi mogao da bude veoma poseban. Osim toga što je najstariji poznati tiranosaurid, on nikako nije bio primitivan", kaže Korvin Salivan sa Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju u Pekingu.Litronaks je živeo u Laramidiji, subtropsom potezu zemlje od Meksika do Aljaske.
Vest je preuzeta sa sajta: www.rts.rs
Admin:Žika ::: Decembar 2013
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
Fosil najstarijeg poznatog tiranosaurida pronađen je na jugu američke države Juta. Prigodno je nazvan „kraljem probadanja“ (Lythronax argestes). Bio ...

чћшђж