Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

Napokon počinje izgradnja "Sea Orbiter"-a
Napokon počinje izgradnja
Čudo na vodi, dugo očekivana pomorska laboratorija "Sea Orbiter" sledeće godine započinje život. Projekat je na papiru već više od deset godina, ali se dugo prikupljao novac za izgradnju. Kada bude gotov, brod će služiti za istraživanje okeana, mapiranje dna i ispitivanje životinjskih i biljnih vrsta.
Konačno se nazire srećan ishod projekta Sea Orbiter. Realizacija ideje francuskog arhitekte Žaka Ružerija verovatno će početi sledeće godine.Sea Orbiter će biti 58 metara visok brod, čijih će dve trećine biti pod vodom i omogućavaće naučnicima da na jedinstven način proučavaju svetska mora.Na njemu će biti stacionirano od 18 do 22 naučnika, a veliko interesovanje za njegovu gradnju izrazile su američke i evropske Agencije za istraživanje svemira, jer smatraju da će na Sea Orbiter-u uslovi za život biti veoma slični onima u svemiru. Podršku je pružio i National Geographic.„Finansiranje ovako velikih projekata je teško ostvariti zato što smo izgubili osećaj za istraživanje i velike vizije“, istakao je Arijel Fuhs, izvršni direktor projekta.Iz laboratorija na brodu naučnici će moći da proučavaju životinjski i biljni svet, a moći će i da hvataju primerke koji se približe brodu.Kretaće se koristeći snagu vetra, Sunca i morskih struja, a razvijen je i pomoćni pogon na biogorivo.
Vest je preuzeta sa sajta: www.rts.rs
Admin:Žika ::: Decembar 2013
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
Čudo na vodi, dugo očekivana pomorska laboratorija 'Sea Orbiter' sledeće godine započinje život. Projekat je na papiru već više od deset godina, ali ...

чћшђж