Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

Redak plavi dijamant pronađen u Južnoj Africi
Redak plavi dijamant pronađen u Južnoj Africi
Kulinan rudnik poznat je u svetu kao jedno od najvećih nalazišta dijamanata, posebno plavih. Sada je pronađen još jedan i to veličine 29,6 karata, za koji kažu da ima potencijal da se od njega izbrusi prelepi dijamant izuzetnog kvaliteta i vrednosti.
U rudniku Kulinan u Južnoj Africi pronađen je redak plavi dijamant veličine 29.6 karata. Iz uprave kompanije „Petra dijamanti“ kažu da je ovo izuzetan kamen i da je ovo tek drugi takav otkriven od kada oni vode rudnik.Pre nekoliko godina pronađen je 25,5 karata veliki plavi dijamant koji je 2013. godine prodat za 16,9 miliona dolara.„Kamen je izuzetno živopisne plave boje sa izuzetnom saturacijom i čistoćom, a ima potencijal da se od njega izbrusi prelepi dijamant velike vrednosti“, objašnjavaju iz kompanije.Rudnik Kulinan je dosad dao stotine kamenja i svetski je poznato nalazište plavih dijamanata, koji su među najređim i najtraženijim.Sličan plavi dijamant od 26,6 karata otkriven je 2009. godine, a dostigao je skoro 10 miliona dolara na aukciji.Još jedan plavi dijamant otkriven je u tom rudniku i 2012. godine je prodat za 10.8 miliona dolara, a postavio je rekord u ceni po karatu.Davne 1905. godine u istom rudniku je iskopan je najveći sirovi dijamant težine 3106 karata. Iz njega je izbrušeno sedam manjih dijamanata, od kojih su najpoznatiji velika i mala Zvezda Afrike (530 i 317 karata težine), koji je postali deo britanskih krunskih dragulja.
Vest je preuzeta sa sajta: www.rts.rs
Admin:Žika ::: Januar 2014
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
Kulinan rudnik poznat je u svetu kao jedno od najvećih nalazišta dijamanata, posebno plavih. Sada je pronađen još jedan i to veličine 29,6 karata, za ...

чћшђж