Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

Notr Dam slavi 850 godina
Notr Dam slavi 850 godina
Dragulj gotske umetnosti, katedrala Notr Dam u Parizu, proslaviće ovog meseca 850 godina postojanja, 150 godina pošto ju je književnik Viktor Igo spasao od rušenja.
Notr Dam, katedrala posvećena Bogorodici Mariji sagrađena u gotičkom stilu na reci Seni, proslaviće ovog meseca 850 godina postojanja. Zbog lošeg stanja tokom 19. veka, pariske vlasti planirale su da sruše Notr Dam, ali je Viktor Igo romanom „Zvonar Bogorodičine crkve u Parizu" dao podsticaj za njenu obnovu. Popularnosti Notr Dama doprineo je i istoimeni film, s Entonijem Kvinom i Đinom Lolobriđidom u glavnim ulogama. Notr Dam je bio i velika inspiracija impresioniste Kloda Monea, koji ga je ovekovečio na svojim slikama. Njegova izgradnja počela je 1163. godine, tokom vladavine biskupa Maurisija i trajala je 180 godina. Katedrala na kojoj je 2.230 statua, visoka je 149 metara, a površina joj je 6.650 kvadratnih metara. U Notr Damu je krunisano 25 francuskih kraljeva. Pošto je oštećena tokom buržoaske revolucije, katedrala je prodata jednom trgovcu građevinskim materijalima. Napoleon je po dolasku na vlast poništio prodaju i naredio da se katedrala ukrasi do njegovog krunisanja 1804. godine. Proslava jubileja počeće 12. decembra i trajaće do 24. novembra 2013. godine. U tom periodu biće organizovane različite manifestacije, proslave, koncerti i dobrotvorne aktivnosti.
Vest je preuzeta sa sajta: www.rts.rs
Admin:Žika ::: Januar 2013
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
Dragulj gotske umetnosti, katedrala Notr Dam u Parizu, proslaviće ovog meseca 850 godina postojanja, 150 godina pošto ju je književnik Viktor Igo spasao ...

чћшђж