Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

Roboj, humanoidni robot
Roboj, humanoidni robot
Napravljen je po ljudskoj anatomiji, mekan je na dodir, a pokreće se uz pomoć specijalno dizajnirane tetive. Upoznajte robota nove generacije, Roboja.
Humanoidnog robota Roboja stvorili su stručnjaci Laboratorije za veštačku inteligenciju pri Univerzitetu u Cirihu. To je, kažu, prvi prototip nove generacije robota. Napravljen je po ljudskoj anatomiji, mekan je na dodir, a pokreće se uz pomoć specijalno dizajnirane tetive. Prema rečima direktora Laboratorije, profesora Rolfa Fajfera, većina dosadašnjih robota ima motore u zglobovima, a u slučaju Roboja tvorci su želeli da postignu veću sličnost čoveku. „Postigli smo da se bolje kreće. Zato je on humanoidni robot", objasnio je Fajfer. Kada bude završen, Roboj će biti visok oko metar i po, a njegov torzo podupiraće elastična kičma. Biće programiran tako da prepoznaje lica ljudi. Predviđeno je da se koristi kao radnik u fabrici, da obavlja teže kućne poslove ili da pomaže starijim osobama. „Tehnologiju koju smo koristili kod Roboja koristimo i za poboljšanje funkcija kod ljudi. Imaćemo sve složenije robote koji će nam pomagati, biće izuzetno korisne i na njih ćemo se sve više navikavati", naglasio je profesor Fajfer. U stvaranje Roboja uključeno je nekoliko istraživačkih centara i kompanija. I finansiranje je neuobičajeno. Novac za projekat donira se putem interneta, a logo kompanija - donatora naći će se na robotu. Robojeva premijera očekuje se sledećeg meseca na jednoj izložbi robota, a posle toga moći će da se iznajmljuje.
Vest je preuzeta sa sajta: www.rts.rs
Admin:Žika ::: Mart 2013
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
Napravljen je po ljudskoj anatomiji, mekan je na dodir, a pokreće se uz pomoć specijalno dizajnirane tetive. Upoznajte robota nove generacije, Roboja. ...

чћшђж