Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

Idemo na Mars 2101. godine?
Idemo na Mars 2101. godine?
Posle Jurija Gagarina još 11 ruskih kosmonauta sa istim imenom letelo je u kosmos. Jedan od njih je i heroj Rusije Jurij Mihailovič Baturin, inače svojevremeno i savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Jeljcina. Baturin za RTS govori o saradnji Rusije i SAD u oblasti kosmičkih istraživanja i prognozama ruskih naučnika da će čovek kročiti na Mars 2101. godine.
Jurij Mihailovič Baturin, u privatnom nastupu je ljubazan, skroman do običnosti, a u intelektualnoj sferi ne priznaje granice i ne prestaje da stiče znanja i zvanja. Dopisni je član Ruske akademije nauka, doktorirao je pravo, i završio nekoliko fakulteta među kojima je i Fakultet aerofizike i kosmičkih istraživanja, kao i ratnu školu Generalštaba vojske Rusije. Autor je više knjiga iz kosmonautike. Bio je i televizijski voditelj i sekretar udruženja novinara Rusije. Radio je u kabinetu Gorbačova i bio jedan od najbližih saradnika predsednika Jeljcina. U Beogradu je poslednji put bio pre skoro 20 godina, kada ga je Jeljcin slao na razgovore sa Slobodanom Miloševićem. Jurij Baturin je dva puta leteo u kosmos. Prvi put 1998. godine samo nekoliko meseci pošto je napustio kabinet u Kremlju, a drugi put 2001. godine, kada je u kosmos poleteo i prvi svemirski turista Denis Tito, koji je za taj let platio 20 milona dolara. Amerikanci su mu predlagali da leti sa njihovom posadom, ali je Tito imao više poverenja u Ruse. „Amerikaci su zapravo bili protiv toga da Rusi budu ti koji će otvoriti eru kosmičkog turizma, ali nisu imali ništa lično protiv njega", kaže Baturin. Saradnju Rusa i Amerikanaca u oblasti svemirskih istraživanja, Jurij Baturin ocenjuje kao obostrano korisnu. „Upravo je saradnja pomogla Rusiji da sačuva kosmičku industriju i očuva kosmičke letove. SAD-u je saradnja pomogla da nauči da pravi kosmičke stanice i da leti dugo", objašnjava Jurij.Na pitanje da li će i kada čovek stupiti na Mars, ruski naučnik i kosmonaut odgovara precizno. „Zamenik Sergeja Pavloviča Koroljova, akademik Boris Evsejevič Čertok doživeo je skoro stotu godinu i umro je pre godinu i po dana. Napisao je knjigu 'Astronautika dvadeset prvog veka'. U njoj je autor dao prognozu razvoja astronautike u dvadeset prvom veku. Pri tom je koristio razne naučne metode, između ostalog i matematičke. I odgovor na pitanje kada će ljudska noga kročiti na Mars je 2101. godina", zaključuje Baturin.
Vest je preuzeta sa sajta: www.rts.rs
Admin:Žika ::: Jul 2013
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
Posle Jurija Gagarina još 11 ruskih kosmonauta sa istim imenom letelo je u kosmos. Jedan od njih je i heroj Rusije Jurij Mihailovič Baturin, inače svoje ...

чћшђж