Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

„Zmaj“ leti ka Zemlji
„Zmaj“ leti ka Zemlji
Istorijska misija se danas privodi kraju – „Dragon“, prva privatna svemirska teretna letelica, krenula je ka Zemlji sa Međunarodne svemirske stanice.
Svemirska letelica „Dragon" privatne američke kompanije "SpaceX" uspešno se rano jutros odvojila od Međunarodne svemirske stanice kako bi krenula natrag na Zemlju po završetku svoje prve misije dopremanja opreme i hrane, saopštila je NASA. „'Dragon' je zvanično odvojen od Međunarodne svemirske stanice (MCC). Posada je uklonila sve spone", izjavio je portparol američke svemirske agencije na NASA TV. Kapsulu je pri udaljavanju od 100 milijardi dolara vrednog orbitalnog kompleksa vodio robotski kran koji ju je „ispustio" u svemir oko 6:10 po istočnoameričkom vremenu (11.10 po centralnoevropskom vremenu). Planirano je da se kapsula spusti u vode Tihog okeana nedaleko od južne Kalifornije u 11.44 (16.44) i tako okonča misiju koja predstavlja prvi korak ka komercijalizaciji svemirskih letova. „Dragon" je lansiran 22. maja sa 521 kilogramom opreme, kompjutera, hrane, vode, odeće i zaliha, a na Zemlju će se vratiti natovaren sa 660 kilograma tereta. Kako prenosi AFP, 25. maja, „Dragon" je postao prva privatna letilica koja se spojila sa orbitalnom stanicom. Ukoliko se uspešno vrati na Zemlju, kapsula kompanije "SpaceX" će biti jedina teretna letilica sposobna da vrati opremu na Zemlju, budući da su dosad kargo letilice drugih zemalja uništavane posle dolaska sa MSS. Nakon prošlogodišnjeg penzionisanja flote svemirskih šatlova, SAD su misije dopremanja opreme na MSS prepustile svemirskim agencijama Rusije, Japana i Evrope. Teretna kapsula dok je bila prikačena na stranu MSS-a koja gleda ka Zemlji. Vidi se i kran koji ju je odvojio od stanice. Dok privatne američke kompanije ne budu u stanju da šalju letilice sa posadom na MSS, svetski astronauti će na orbitalnu stanicu putovati ruskim „Sojuz" kapsulama, po ceni od 63 miliona dolara za „povratnu kartu". "SpaceX" planira da počne sa prevozom astronauta do 2015.
Vest je preuzeta sa sajta: www.rts.rs
Admin:Žika ::: Jun 2012
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
Istorijska misija se danas privodi kraju – „Dragon“, prva privatna svemirska teretna letelica, krenula je ka Zemlji sa Međunarodne svemirske stanice ...

чћшђж