Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

Statične stambene zgrade - stvar prošlosti
Statične stambene zgrade - stvar prošlosti
Ultramoderna kula sa nezavisno rotirajućih 80 spratova, projekat italijanskog arhitekte-vizionara Davida Fišera predstavljen juče u Njujorku, omogućiće njenim stanarima da menjaju položaj stana, pa samim tim i pejzaž koji vide.Na prvih 20 spratova "Dinamične kule" u Dubaiju, visoke 420 metara, biće poslovni prostor, sledećih 15 će pripadati luksuznom hotelu, od 36. do 70. planirani su stanovi površine 124 kvadratna metra, a poslednjih 10 spratova sačinjavaće najluksuznije "Vile" od 1.200 kvadrata.
Cena kvadrata je 30.000 dolara.Vlasnici stanova će, na primer, moći da doručkuju posmatrajući izlazak Sunca i da, sa istog mesta, gledaju i njegov zalazak dok večeraju.Na glasno izgovorenu naredbu, stan počinje da rotira oko svoje ose i za 1-3 sata obiđe pun krug.Njihovi gosti će moći da uživaju u različitim pogledima na okolinu ne pomerajući se iz fotelja.Kula će biti "inteligentno" zdanje sa najmodernijom stambenom opremom i sopstvenom "elektranom", sačinjenom iz 79 turbina koje će pokretati vetar, postavljenih između svakog sprata. Predviđeno je da ovaj "zeleni" izvor koriste i okolne zgrade."Dinamična kula" će biti prvi soliter u svetu napravljen prema "Fišerovom metodu", što znači da će u potpunosti biti sastavljen u fabrici od gotovih, specijalno izrađenih delova, koji će zatim biti preneti na krajnju lokaciju.To će drastično smanjiti troškove izgradnje, jer je dovoljno samo 600 ljudi za izradu delova i 80 tehničara na "licu mesta", za razliku od 2000 radnika koliko je do sada bilo potrebno za izgradnju objekata poput ovoga."Svaki sprat može biti kompletiran za 7 dana. Od danas će se zgrade praviti u fabrikama", siguran je Fišer.Rotiranje stanova će menjati i izgled cele kule koja treba da bude završena 2010. godine, dodao je Fišer i precizirao da će gradnja koštati oko 700 miliona dolara.Za slično zdanje u Moskvi već se prave projekti, sledeći je Njujork, a ogromno interesovanje su već pokazale Kanada, Italija, Koreja, Kina i Švajcarska.
Vest je preuzeta sa sajta: www.rts.rs
Admin:Žika ::: Septembar 2008
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
Ultramoderna kula sa nezavisno rotirajućih 80 spratova, projekat italijanskog arhitekte-vizionara Davida Fišera predstavljen juče u Njujorku, omogućić ...

чћшђж