Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

U Africi iskopan ogroman dijamant
U Africi iskopan ogroman dijamant
Nebrušeni dijamant od 478 karata, 20. na listi najvećih dijamanata sveta, pronađen je u rudniku "Leceng" u afričkoj državi Lesoto, saopštila je proteklog vikenda kompanija “Gem Diamonds”.Od dragulja najčistije bele boje koji još nije dobio ime, mogao bi da bude napravljen jedan od najvećih brušenih dijamanata sveta, navodi kompanija koja je vlasnik 70 odsto rudnika "Leceng", dok kraljevstvu na jugu Afrike, Lesotou, pripada 30.
Analizirali su ga eksperti iz Antverpena i prva procena je 478 karata, sa veoma malo inkluzija."Preliminarna analiza ovog izuzetnog dijamanta pokazala je da će od njega nastati obrađeni dragi kamen najkvalitetnije boje i čistoće koja će obarati rekorde", rekao je generalni direktor "Gem Diamonds"-a, Kliford Elfik.Teško je proceniti vrednost dijamanta pre nego što bude isečen, ali je portparol navedene kompanije izjavio da je sličan kamen manje kvalitetne boje i čistote nedavno prodat za 12 miliona američkih dolara."Leceng" je jedan od naproduktivnijih rudnika u istoriji - četiri od 20 najvećih neobrađenih dijamanata je pronađeno baš u njemu, uključujući i tri najveća otkrića u ovom veku.Dijamant, otkriven 8. septembra, ipak je znatno manji od čuvenog "Kalinana" (Cullinan) - najvećeg ikada pronađenog nebrušenog dijamanta, koji je procenjen na više od 3.100 karata.Kalinan je 1905. godine otkriven u Južnoj Africi. Od njega je napravljeno nekoliko dragulja, a jedan od njih, koji ima 530 karata, poseduje britanska kraljica Elizabeta Druga.Najveći brušeni dijamant na svetu je "Zlatni jubilej" (Golden Jubilee), od 546 karata, koji se nalazi na kruni tajlandskog kralja.
Vest je preuzeta sa sajta: www.rts.rs
Admin:Žika ::: Septembar 2008
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
Nebrušeni dijamant od 478 karata, 20. na listi najvećih dijamanata sveta, pronađen je u rudniku 'Leceng' u afričkoj državi Lesoto, saopštila je prote ...

чћшђж