Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

Zatvorska elektrana na pedale
Zatvorska elektrana na pedale
Biciklom ka slobodi! Jedan brazilski sudija došao je na ideju da zatvorenicima ponudi mogućnost smanjenja kazne ako u zatvoru budu vozili posebne bicikle i na taj način proizvodili struju. Baterije sa bicikala se koriste za osvetljavanje jedne ulice u gradu.
Zatvor u jednom brazilskom gradiću pronašao je novi izvor alternativne enegrije – vlastite zatvorenike.Zatvorenicima je ponuđeno smanjenje kazne ako pristanu da pune baterije tako što bi vozili posebne bicikle.Na ovu je ideju došao gradski sudija Hose Enrike Malman prema modelu koji se već koristi u drugim zatvorima.U zatvoru u Feniksu, na primer, zatvorenice pedaliraju dok gledaju televiziju i tako proizvode dovoljno struje potrebne da televizor radi.Prema Malmanovom planu zatvorenici okretanjem pedala mogu umanjiti svoju zatvorsku kaznu – za svakih 16 sati „vožnje u mestu" zatvorska kazna im se umanjuje za jedan dan.Svake večeri baterije koje zatvorenici napune odvoze se u centar grada gde se koriste za rasvetu jedne ulice.Volonterski program je postao pravi hit među zatvorenicima – ostaju u formi i razbijaju dosadnu svakodnevicu.U zatvoru za sada postoje samo dva posebna bicikla, no interes je toliki da uprava razmišlja o nabavci još osam komada.
Vest je preuzeta sa sajta: rts.rs
Admin:Žika ::: Jul 2012
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
Biciklom ka slobodi! Jedan brazilski sudija došao je na ideju da zatvorenicima ponudi mogućnost smanjenja kazne ako u zatvoru budu vozili posebne bicikle ...

чћшђж