Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

Plovi vertikalno već 50 godina!
Plovi vertikalno već 50 godina!
Jedini brod na svetu koji može da plovi i pod uglom od 90 stepeni, proslavio je 50 godina postojanja. Ovo neobično plovilo ima dve trpezarije, zavisno od toga da li plovi vertikalno ili horizontalno.
FLIP (Floating Instrument Platform), američki brod sa rotirajućom platformom, najstariji istraživački brod mornarice SAD i jedini takve vrste u svetu, obeležio je 50 godina postojanja predstavljajući duž kalifornijske obale svoje mnogobrojne performanse.To neobično plovilo dugo 108 metara, može da plovi pod uglom od 90 stepeni, ima dve trpezarije, zavisno od toga da li plovi vertikalno ili horizontalno.Kreirali su ga naučnici dr Fred Fišer i dr Fred Spis 1962. godine, sa idejom da za praćenje formi talasa dobiju više stabilnog prostora od onog koji nude obični istraživački brodovi.Boravak u kupatilu ovog broda može da deluje veoma zbunjujuće na „amatere" jer se elementi toaleta nalaze na različitim stranama prostorije.I ostatak broda, uključujući spavaće sobe, takođe je prilagođen njegovim specifičnim mogućnostima.Za kompletnu transformaciju iz horizontalnog u vertikalni položaj potrebno je 28 minuta. To mu uspeva upumpavanjem 700 tona vode u prednji deo.Pre 17 godina uloženo je dva miliona dolara u njegovu potpunu restauraciju. Stacioniran je u La Džoli, u Kaliforniji.Služi za okeanografska istraživanja Pacifika, vojne svrhe, ali i za podučavanje studenata.
Vest je preuzeta sa sajta: rts.rs
Admin:Žika ::: Jul 2012
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
Jedini brod na svetu koji može da plovi i pod uglom od 90 stepeni, proslavio je 50 godina postojanja. Ovo neobično plovilo ima dve trpezarije, zavisno od ...

чћшђж