Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

„Šard“, najviši oblakoder u Evropi
„Šard“, najviši oblakoder u Evropi
Londonska panorama dobila je novi detalj, futurističku kulu visoku 310 metara i ujedno najvišu u Evropi. U pitanju je pravi vertikalni grad od 12.000 stanovnika, sa hotelom, luksuznim restoranima i stanovima iz kojih se britanska prestonica vidi kao na dlanu.
Staklena kula „Šard" u Londonu, visoka 310 metara, najviši oblakoder u Evropi, zvanično je otvorena danas, tri nedelje pre početka Olimpijskih igara, kada se očekuje da zasija punim sjajem.Povodom inauguracije nove zvezde londonskog pejzaža, delo italijanskog arhitekte Renca Pijana, koji je svetsku slavu stekao centrom „Pompidu" u Parizu, večeras će biti održana raskošna svečanost uz učešće Londonske filharmonije.Zvaničnom otvaranju, kojim se obeležava završetak spoljnih radova, 12 godina nakon prvog predstavljanja projekta, prisustvovao je i premijer Katara Hamad bin Jasin el Tani, čija je zemlja finansirala izgradnju oblakodera.Predviđeno je da unutrašnji radovi budu završeni 2013. godine.„Šard" je, sa 310 metara, najviši oblakoder u Evropi, dok je najviša zgrada na svetu i dalje Burdž Kalifa u Dubaiju, koja se uzdiže na 828 metara.Svojom izvijenom siluetom, 95 spratova i panoramskom terasom od 360 stepeni, sa koje će se London videti kao na dlanu, „Šard" je predodređen da postane jedna od glavnih turističkih atrakcija britanske prestonice u koju će se tokom letnjih Olimpijskih igara sliti više od dva miliona posetilaca.Smešten na južnoj obali Temze, „Šard" je, prema rečima Renca Pijana, „jedan mali vertikalni grad" od 12.000 stanovnika, sa hotelom sa pet zvedica, luksuznim restoranima i 600.000 metara kvadratnih poslovnog i komercijalnog prostora.Oni koji nameravaju da u njemu žive, moraju da imaju podeblji novčanik, budući da će se desetak stanova sa fantastičnim pogledom na britansku prestonicu, raspoređenih između 53. i 65. sprata, prodavati po ceni od 50 miliona funti (62 miliona evra)!„Šard" će otvoriti svoja vrata turistima u februaru 2013. godine, a više od 17.500 ljudi je već rezervisalo posetu putem interneta.Kula, koja svojim staklenim površinama reflektuje londonsko nebo, uzdigla se iz zemlje 2009. godine, da bi potom rasla u proseku po tri metra dnevno. Ali, ovaj projekat vredan 450 miliona funti, koji je 95 odsto finansirao Katar, izazvao je i brojne kritike.Zaštitnici baštine grada, posebno udruženje „Ingliš heritidž", tvrde da je izgrađen na „lošem mestu" jer zaklanja Katedralu svetog Pavla i Parlament.Umešao se čak i Unesko koji smatra da „Šard" šteti „vizuelnom integritetu" Londonskog tauera koji je na listi svetske baštine.
Vest je preuzeta sa sajta: rts.rs
Admin:Žika ::: Jul 2012
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
Londonska panorama dobila je novi detalj, futurističku kulu visoku 310 metara i ujedno najvišu u Evropi. U pitanju je pravi vertikalni grad od 12.000 sta ...

чћшђж