Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

Lemuri na ivici izumiranja!
Lemuri na ivici izumiranja!
Klimatske promene, uništavanje tropskih prašuma i lov guraju madagaskarske lemure na ivicu izumiranja, upozoravaju naučnici. Od 103 poznate vrste lemura, ugroženo je više od 90 odsto, a pojedinim vrstama je ostala samo šačica predstavnika!
Novo istraživanje je pokazalo da su madagaskarski lemuri najugroženija životinjska vrsta na planeti.Uništavanje tropskih prašuma, neplanska seča drveća i lov, uzrokovali su dovođenje ovih primata na ivicu izumiranja, a od 103 poznate vrste lemura ugroženo je više od 90 odsto vrsta.Čak 23 vrste smatraju se kritično ugroženim, 52 ugroženim, a 19 vrsta spada u grupu podložnu da dospe u grupu ugroženih.Siromaštvo i politička nestabilnost, glavni su uzrok porasta lova na ove životinje.Naučnici smatraju da turizam na Madagaskaru cveta upravo zbog fascinantnog biljnog i životinjskog sveta. Izumiranje ovakvih vrsta samo će dodatno naštetiti ovoj predivnoj destinaciji.Najugroženiji su indri, najveća vrsta lemura koja se na Madagaskaru smatra svetom i za čije se pripadnike veruje da su „ljudska braća", zatim plavooki lemuri, kao i vrsta Lepilemur septentrionalis, čijih je predstavnika ostalo samo 18.Milionima godina lemuri koji su rođaci majmuna, ali i ljudi nesmetano su živeli i evoluirali na Madagaskaru.Oni su noćna bića, a hrane se orašastim plodovima, ostacima, te čak i izmetom drugih životinja i truleži drveća i drugih biljaka.
Vest je preuzeta sa sajta: rts.rs
Admin:Žika ::: Jul 2012
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
Klimatske promene, uništavanje tropskih prašuma i lov guraju madagaskarske lemure na ivicu izumiranja, upozoravaju naučnici. Od 103 poznate vrste lemura ...

чћшђж