Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

Ljudska „Radoznalost“ stigla do Marsa
Ljudska „Radoznalost“ stigla do Marsa
Rover Američke agencije za istraživanje svemira (NASA) stigao je nadomak Marsa, nakon što je prešao skoro 570.000.000 kilometara. Sletanje vozila nazvanog „Radoznalost“ očekuje se za dva dana i devet časova, a veze će, zbog ogromnog rastojanja, kasniti 13 minuta.
NASA saopštila je da vozilo koje šalje na Mars radi ispitivanja te planete, izgleda savršeno spremno za sletanje u ponedeljak, objavio je britanski javni servis Bi-Bi-Si. Rover vozilo nazvano Kjuriositi (Curiosity - Radoznalost), lansirano sa Zemlje u novembru 2011, približava se kraju svog puta od 570 miliona kilometara. Da bi Kjuriositi uspešno sleteo na svoje odredište u dubokom ekvatorijalnom krateru na Marsu, kapsula koja ga nosi mora da uđe u atmosferu na veoma precizno utvrđenoj tački na nebu, a inženjeri su novinarima rekli da su blizu te ciljne tačke. Blaga popravka kursa, četvrta od lansiranja, učinjena je prošle subote, a poslednja analiza ukazuje da će Kjuriositi biti na ne više od jedan kilometar od svog određenog mesta sletanja. Kjuriositi, poznata i pod imenom Marsova naučna laboratorija (Mars Science Laboratory - MSL) najveći je i najsavršeniji Marsov rover do sada. To vozilo opremljeno insutrumentima će ispitivati stene u krateru Gejl, jednom od najvećih udubljenja na Marsu, u potrazi za mogućim pokazateljima da su na toj planeti nekada živeli mikroorganizmi. Kjuriositi treba da sleti u ponedeljak 6. avgusta, u 03:31 časova po srednjoevropskom vremenu i sletanje će biti u potpunosti automatsko. Zbog velikog rastojanja između Marsa i Zemlje, komunikacije će kasniti 13 minuta, zbog čega je nemoguće intervenisati u realnom vremenu. Meko sletanje jedina opcija Zbog mase letilice, koja iznosi skoro jednu tonu, NASA je morala da se odrekne metode odskakanja u vazdušnim jastucima koju je primenila za spuštanje tri prethodna rovera – Soudžurnera (u prevodu Namernika), Spirita (Duha) i Oportunitija (Prilike) i pređe na meko sletanje. Rover drži konstrukcija s raketama koje joj omogućavaju da uspori pad. Na visini od 1,5 kilometar, rover će se odvojiti od padobrana i spoljne kapsule, a zatim, uz pomoć raketa, smanjiti brzinu sletanja na jedan metar u sekundi. Na bezbednoj visini, konstrukcija će spustiti rover na tlo, kablovi koji su ga držali će biti presečeni a konstrukcija će odleteti na bezbedno odstojanje. Tim u NASA pažljivo motri na atmosferske uslove na Marsu koji bi mogli omesti manevre. U ovo doba godine jaki vetrovi mogu napraviti oblake prašine, a velika oluja primećena je ove nedelje na oko 1.000 kilometara od mesta spuštanja. NASA, međutim, predviđa da će ona nestati mnogo pre sletanja. Prve crno-bele slike koje će Kjuriositi poslati na Zemlju stići će u prvim satima po sletanju.
Vest je preuzeta sa sajta: www.rts.rs
Admin:Žika ::: Septembar 2012
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
Rover Američke agencije za istraživanje svemira (NASA) stigao je nadomak Marsa, nakon što je prešao skoro 570.000.000 kilometara. Sletanje vozila nazva ...

чћшђж