Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

„Vojadžer 1“ 35 godina u svemiru
„Vojadžer 1“ 35 godina u svemiru
Na dalek put ka zvezdama, ali ni u najluđim snovima njegovih konstruktora toliko dug, krenuo je 5. septembra 1977. godine „Vojadžer 1“. Sonda nam i dalje šalje korisne podatke, sada sa ruba otvorenog svemira, a uskoro bi mogla da postane prva letelica koja je napustila Sunčev sistem.
Pre tačno 35 godina, sonda „Vojadžer 1", koja je sada negde na granici Sunčevog sistema i otvorenog svemira, poletela je sa Zemlje u pravcu Jupitera i Saturna, piše agencija Asošiejted pres. „Vojadžer 1" je otišao u svemir 5. septembra 1977. godine, dok je njegov blizanac „Vojadžer 2" krenuo 16 dana ranije. Kada su „Vojadžeri" pošli put zvezda niko nije znao koliko će opstati u svemiru. Ovi relikti ranog svemirskog doba, međutim, i dalje rade i ka Zemlji šalju podatke sa udaljenosti koje se sada meri desetinama milijardi kilometara u odnosu na Sunce. Obe sonde imaju samo 68 kilobajta kompjuterske memorije, dok najmanji današnji „ajpod" - model „ajpod nano", ima osam gigabajta, i 100.000 puta je u tom smislu moćniji od „Vojadžera". Obe letelice koriste osmokanalni snimač na traku, dok moderni svemirski brodovi poseduju digitalnu memoriju. Uprkos tome, sada su najstariji ljudski objekti u svemiru koji i dalje rade. Originalni cilj oba „Vojadžera" bio je bliski susret sa Jupiterom i Saturnom. Odatle su 1979, odnosno 1980. godine poslali „razglednice" sa motivima Velike crvene mrlje – titanske oluje na Jupiteru – i blistavih Saturnovih prstenova. Letelice su, takođe, otkrile i snimili erupcije vulkana na prvom Jupiterovom mesecu Io, naznake okeana pod zaleđenom površinom sledećeg Jupiterovog meseca Evrope, metansku kišu na Saturnovom mesecu Titanu. Zaršivši primarnu misiju, letelice su pošle različitim putevima. „Dvojka" je otišla do Urana i Neptuna, postavši za sada jedina ljudska letelica koja je prošla kraj tih spoljnih planeta Sunčevog sistema, dok je „jedinica" iskoristila Saturn kao „gravitacionu praćku" u pravcu ruba Sunčevog sistema, gde se sada i nalazi. Sredinom juna, Nasa je izdala saopštenje u kojem se navodi da bi „Vojadžer 1" mogao biti veoma blizu izlaska u otvoreni svemir, a kada se to bude desilo postaće prvi ljudskom rukom napravljeni objekat koji je napustio Sunčev sistem. „Vojadžer 1" je trenutno na oko 18 milijardi kilometara od Sunca, dok je „Vojadžer 2" našoj zvezdi bliži oko tri milijarde kilometara. „Jedinica" trenutno prolazi kroz gigantski mehur od plazme kojim je Sunčev sistem okružen, a ovu vrelu i turbulentna oblast stvaraju mlazevi naelektrisanih čestica sa Sunca. Izvan mehura je nova granica u galaksiji Mlečni put – međuzvezdani prostor – i kada „Vojadžer 1" bude ušao u njega, naučnici očekuju da će se naći u mirnijem okruženju u odnosu na sadašnje. Niko ne zna šta će se tamo dešavati, ali jedno je sigurno – granica koja razdvaja Sunčev sistem i međuzvezdani prostor je blizu, i ona može doći za nekoliko dana, meseci, a možda i godina. S obzirom na udaljenost, signalima sa „Vojadžera 1" potrebno je 17 sati da stignu do Zemlje, a na podatke koje šalje „Vojadžera 2" čeka se 13 sati. Kamere na letelicama davno su isključene, ali one i dalje sa pet instrumenata ispituju magnetna polja, kosmičke zrake i naelektrisane čestice poznate kao Sunčev vetar.
Vest je preuzeta sa sajta: www.rts.rs
Admin:Žika ::: Septembar 2012
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
Na dalek put ka zvezdama, ali ni u najluđim snovima njegovih konstruktora toliko dug, krenuo je 5. septembra 1977. godine „Vojadžer 1“. Sonda nam i d ...

чћшђж