Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...

Jagodina

Klima

Klimatske odlike formiraju geografski položaj i reljef, pa je za celu regionalnu prostoriju presudno što je visokim planinama odvojena od izrazitih uticaja iz Sredozemnog mora a široko otvorena prema Panonskoj niziji. Time se grade odlike umereno kontinentalne klime sa hladnim zimama i toplim letima, uz manja odstupanja, dok se u proleće snažnije osećaju toplija strujanja sa juga utičući na brže topljenje snega, na porast vodostaja i brži rast vegetacije.
Srednja godišnja temperatura iznosi 11,2-11,7oC. Srednje mesečne temperature vazduha se kreću od -0,8oC u januaru do 22,2oC u julu. Takav raspopred temperature je uslovljen prodorom hladnih vazdušnih masa sa severa i toplih sa juga. Srednje mesečne temperature premašuju još u martu 10oC i zadržavaju se iznad te vrednosti sve do novembra. Taj dugi devetomesečni period pruža široke mogućnosti za turistička kretanja ka okolnim izletištima radi odmora, rekreacije, lova i ribolova.
Ukupna godišnja suma osunčavanja iznosi 2.068 časova, od toga na period od marta do oktobra otpada 1.759 časova ili 85% od godišnje sume, što ovo područje svrstava u oblast umerene oblačnosti. U januaru je najmanje učešce sunčanih časova (65), a najveće u julu (306).
Padavine u proseku iznose 619 mm. Srednje mesečne sume su najveće u maju (83 mm), a najmanje u februaru (35 mm). Najviše atmosferskog taloga dobijaju prolećni i letnji meseci sa 344 mm ili 56% od ukupne godišnje količine.
Relativna vlažnost vazduha je najveća u zimskim mesecima kada su temperature niske, dok je u toku leta najniža. Ona se kreće od 64%-71%, dok je srednja vrednost pritiska vodene pare 8,5 mm/Hg sa amplitudama u januaru od 4 mm/Hg do jula od 13,8 mm/Hg.
Vetrovi se javljaju kao stalni kada i prouzrokuju lokalne vremenske nepogode, ili kao povremeni ako ih stvaraju prodori vazduha iz susednih oblasti. Inače, vrlo su značajan faktor jer utiču na klimatske promene izazivajući razlike u temperaturi, donoseći padavine ili sušu. Međutim, kako Jagodinsko polje odlikuje period tišina sa 60,4%, a period vetrova sa 39,6%, oni malo pomažu u provetravanju kotline od zagađenog vazduha i u rasterivanju magle, pa i na manifestovanju drugih pojava.
Najučestalije duva severo-zapadni vetar sa osobinom da donosi glavne količine padavina pod uticajem vazdušnih struja sa Atlanskog okeana i Jadranskog mora.
Drugi po učestalosti je jugo-istočni vetar-košava koji stiže preko doline Crnice i kreće se nizvodno sve do Bagrdanskog tesnaca. Dolazi sa Karpatsko-Balkanskih planina usled razlika u vazdušnom pritisku koje nastaju kao rezultat visokog vazdušnog pritiska koji se obrazuje iznad kontinentalnih oblasti (Ukrajina) i Sredozemlja gde vlada nizak vazdušni pritisak. Tokom proleća i leta duva kao suv i dosta topao vetar sa kojim retko stižu padavine čak i u toku zime, mada donosi suv sneg i gradi visoke smetove izazivajući povećan osećaj hladnoće.
Treći po značaju je hladni severac naročito zbog uticaja na isušivanje tla u periodu vegetacije od jula do septembra. Znatno je ređi od oktobra do januara mada tada utiče na najveće temperature.
Južni vetar, razvigorac, duva tokom cele godine. U rano proleće može da se naglo javi i duže da traje izazivajući poplave. Sa njim se mešaju lokalna jugo-zapadna vazdušna strujanja iz Levačke kotline ili iz Varvarinskog polja, ali ih Đurđevo brdo ometa u prodoru ka Jagodini.
Inače, srednja jačina vetrova iznosi oko 2-6 bofora, što je ravno kretanju 2-5 m/s odnosno 7-18 km/h, dok maksimalna jačina ide i do 6-9 bofora, dovodeći do ozbiljnih šteta. Jaki vetrovi obično ne traju dugo, sa izuzetkom košave koja tokom zime i proleća duva i do 15 dana sa maksimalnom snagom od 8 bofora, odnosno 55 km/h.
Olujni karakter, često praćen gradom, ima zapadni vetar sa najvećom čestinom u toku leta.
Tekst je preuzet sa zvanične prezentacije
SO Jagodina
Zvanična prezentacija Jagodine
www.jagodina.rs
Reklame

serbia , srbija , Jagodina , Grad Jagodina , Svetozarevo , Klima , palma , akva park , zoo vrt , potok
Klimatske odlike formiraju geografski položaj i reljef, pa je za celu regionalnu prostoriju presudno što je visokim planinama odvojena od izrazitih uticaja iz Sredozemnog mora a široko otvorena prema Panonskoj niziji. Time se grade odlike umereno kontinentalne klime sa hladnim zimama i toplim letima, uz manja odstupanja, ...

чћшђж