Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...

Ćuprija

Položaj

U podnožju Kučajskih planina, u srcu Pomoravlja, nalazi se jedan od najstarijih gradova u Srbiji-Ćuprija.
Grad, koji je kroz vekove rušen i svaki put iznova podizan, grad sa dugom tradicijom mostova i još dužom istorijom, postoji još od davnina.
Ćuprija, grad u dolini Velike Morave, udaljena je od Beograda 147km i do nje se stiže glavnom železničkom i putnom magistralom Beograd-Niš. Središte je opštine od 287km i 16 naselja, na nadmorskoj visini od 119m.
Podignuta je uz desnu obalu Velike Morave, kod ušća njene desne pritoke Ravanice. Ona je ujedno i najizrazitiji "moravski grad", jer jedina među moravskim gradovima leži neposredno uz veliku reku.
Sa razlogom se kaže da je Ćuprija grad mostova. Nekada jedan, koji je nesumnjivo i odredio simbol ovog grada, a danas devet koji su tu tradiciju i nastavili.
Ovaj ravničarski, nizijski i srednjosrbijanski grad, takođe je i središnje naselje u jedinstvenom trograđu, Jagodine na severu i Paraćina na jugu.
Njen geografski položaj, svakako je jedan od najznačajnijih prednosti opštine, a posebno je od značaja, već pomenuta blizina dva susedna grada, kao i povezanost sa svim gradskim centrima u zemlji.
Tekst je preuzet sa zvanične prezentacije
SO Ćuprija
Zvanična prezentacija Ćuprije
www.cuprija.rs
Reklame

serbia , srbija , Ćuprija , Grad Ćuprija , Morava , Položaj , šećerana , most , splav , ravanica
U podnožju Kučajskih planina, u srcu Pomoravlja, nalazi se jedan od najstarijih gradova u Srbiji-Ćuprija. Grad, koji je kroz vekove rušen i svaki put iznova podizan, grad sa dugom tradicijom mostova i još dužom istorijom, postoji još od davnina. ...

чћшђж