Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Krf (grč. Κέρκυρα /Kerkira/), drugo po veličini, od sedam većih jonskih ostrva, a ujedno i jedno od najlepših grčkih ostrva. Krf leži u Jonskom moru, koje je deo Sredozemnog mora, a severno se spaja sa Jadranskim. Takvim položajem obezbeđuje sebi mesto najsevernijeg značajnijeg ostrva Grčke.
Ostrvo Krf sa okolnim ostrvcima i hridima čini zasebnu opštinu, koja je potpada pod okrug Krf.
Prema grčkoj mitologiji, ostrvo je dobilo ime po kćerki rečnog boga Asopa, nimfi Kerkiri, koju je oteo Posejdon. U Homerovoj Odiseji čitamo da je Odisej ovde našao skolonište na kraju svojih lutanja, gde su ga ugostili kralj Alkinos i njegova kćerka Nafsika.
Druga i verovatno tačnija pretpostavka o poreklu imena vezana je za prevod naziva na grčki, gde on znači „greben pun vrhova“.
Krf se nalazi na krajnjem severozapadu Grčke u Jonskom moru. 2 km severnije od Krfa nalazi se albanska obala. Krf je mnogo bliži njenoj obali (oko 3 km) nego obali Epira (oko 15 km), njemu najbliže grčke periferije na jugoistoku. Južno od Krfa nalaze se druga Jonska ostrva, a najbliža su mu Paksi i Antipaksi (oko 15 km).
Krf je ostrvo izduženog oblika. Ostrvo je izduženo u pravcu sever-jug oko 64 km, a širine do 20 km. Sever je najbrdovitiji (vrh Pankrator na 906 m n. v.), središnji deo manje, a jug je više valovit. Obala je razuđena i pravi brojne male zalive, poluostrva, zemljouze, i posebno značajno za privredu brojne male i čiste plaže.
Klima na ostrvu je sredozemna. Leta su topla, ali ne toliko žarka kao na Egeju. Zime su blage sa retkim temperaturama ispod 10 stepeni. Posebnost Krfa je veća vlažnost i više padavina (oko 1200 mm godišnje). Zbog toga je u poređenju sa ostalim dijelovima Grčke, Krf osoben po svojoj veoma bujnoj vegetaciji. Stoga su Grci ovo ostrvo i nazvali „Zeleno ostrvo“.
Krf spada u bogatija ostrva Grčke. Zahvaljujući većoj vlažnosti poljoprivreda je razvijena i savremena, posebno na nižem i ravnijem jugu. Dominiraju masline i agrumi.
Zanati su bili tradicionalno razvijeni, čemu je doprinela i bliska veza ostrva sa bogatijim zapadom.
Turizam se razvija još od kraja 19. veka, a danas je on visoko razvijen. Pored izvanrednih uslova za razvoj letnjeg turizma, tu je i očuvan stari grad Krf, u kome se lako mogu sagledati uticaji sa zapada.
Na Krfu postoji međunarodni aerodrom kao i univerzitet, na kojem se izučavaju istorija, muzika, jezik kao i bibliotekarstvo i arhiviranje. Krf se ubraja među najimućnije regione u Grčkoj. Glavno mesto ostrva je grad Krf.
Životni troškovi na ostrvu se ne razlikuju mnogo od ostatka Evropske unije. U gradu Krfu su cene malo više u odnosu na ostala mesta ovoga ostrva. Domaće stanovništvo u većim mestima ostrva sa turistima uglavnom govori engleski, dok naši turisti, svoje, školovanjem stečeno znanje nemačkog jezika mogli bi upotrebiti tek na malom broju mesta. Snabdevanje ostrva je prilično dobro, pa se u svakom osrednjem mestu može naći trgovina, a nisu retke i benzinske pumpe. Benzin je ovde srednjeg kvaliteta, dok se super-plus ređe nalazi.
Mnogim turistima, Krf je omiljena odrednica. Ostrvo poseduje dosta hotela i mesta za kampovanje. Glavne turističke struje, u špicu sezone, dolaze iz susedne Italije. Od aprila do oktobra otvoren je internacionalno poznati teren za golf (18-rupa par 72-Parcour).
Pored uobičajene turističke gastronomije, ostrvo poseduje dosta domaćih, tradicionalnih taverni.
Vrh brda Pantokratora zimi je uglavnom prekriven snegom, a na njemu se nalazi i meteorološka stanica. Iz zapadnoevropskih zemalja tokom sezone ima dosta krajnje jeftinih letova (Lastminute) tako da je u tom periodu teže pronaći dobar smeštaj.
Krf je ostrvo beskrajnih prirodnih lepota, ostrvo pesme i muzike, umetničke inspiracije, kombinacija kosmopolitskog i tradicionalnog. Krf ima fantastične plaže i predivne vidike i nalazi se na zapadu Grčke i najsevernije je ostrvo u Jonskom moru. Sam grad je poznat po dve tvrđave i starom gradu smeštenom između njih. Najbliža ostrva su Paksos i Antipaksos, a dalja su Lefkada, Itaka, Kefalonija i Zakintos.
Na nekoliko minuta vožnje čamcem od grada Krfa nalazi se malo ostrvo Vido, poznato iz Prvog svetskog rata, kada se na njemu nalazila bolnica za srpske vojnike koji su došli na Krf posle prelaska preko Albanije. Veliki broj srpskih ratnika je sahranjen u moru kraj ostrva, u "plavoj grobnici".
Veća mesta: Krf , Roda , Vrioni , Velonades , Lefkimi , Kokini , Aharavi , Ipsos
Krf je glavni grad ostrva. Grad leži na istočnoj obali ostrva, na severozapadno izdvojenom brdu. Krf kao grad poseduje osiguranu luku iz koje se redovno saobraća sa Brindisijem, Patrom i Igumenicom.
Spomenici i znamenitosti
Ahileon, Vila careva Elizabeta Austrijska (Sisi), koja je rado boravila na Krfu Manastir Pondikonisi (Pondikonissi) na tzv. „Mišjem ostrvu“ Uvala sa manastirom od Palajokastrice (Palaiokastritsa) Pešačke staze prema Pantokratoru sa tradicionalnom tavernom 3 km prije vrha Plaža Glifada Najstarije selo na ostrvu Palaja Peritsia (Palaia Peritheia) Ostrvo Vido nalazi se tačno preko puta grada Krfa. Tu se nalazi srpski ratni mauzolej iz 1. svetskog rata, u kojem je sahranjeno 3.000 srpskih vojnika, a u moru oko ostrva, (Plava grobnica), počiva još oko 20.000 Srba.
wikipedia

srbija , serbia , grčka , greece , krf , corfu , letovanje , putovanje , odmor , more
Krf (Ostrvo Krf - Grčka) (grč. Κέρκυρα /Kerkira/), drugo po veličini, od sedam većih jonskih ostrva, a ujedno i jedno od najlepših grčkih ostrva. Krf leži u Jonskom moru, koje je deo Sredozemnog mora, a severno se spaja sa Jadranskim. ...

чћшђж