Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

Pre tačno 55 godina Gagarin poleteo u svemir
Pre tačno 55 godina Gagarin poleteo u svemir
Na današnji dan 1961. godine, dakle pre 55 godina, poleteo je prvi čovek u svemir. Sa kosmodroma „Bajkonur“, u devet časova i sedam minuta po moskovskom vremenu, od Zemlje se odlepio brod „Vastok 1“ sa pilotom-kosmonautom Jurijem Aleksejevičem Gagarinom.
„Vastok 1“ je samo jedanput obleteo oko naše planete i za to mu je trebalo 108 minuta.Pošto je postojala velika verovatnoća da misija ne uspe i Gagarin pogine, napravljena su tri saopštenja za štampu, jedan u slučaju uspeha i dva u slučaju neuspeha.Kontrolori na Zemlji su tek nakon 25 minuta ustanovili da je dostigao stabilnu orbitu.„Vastokom 1“ je upravljano automatski, pošto medicinsko osoblje i konstruktori letelice nisu bili sigurni kako će ljudsko biće reagovati na bestežinsko stanje, pa su ručne kontrole bile zaključane kako Gagarin ne bi sam upravljao letelicom (šifra za otključavanje kontrola je bila postavljena u „Vastok 1“ u slučaju da se desi nešto nepredviđeno).Automatski sistem je podesio „Vostok 1“ u položaj za uključivanje povratnih raketa otprilike jedan sat nakon početka leta.Rakete su se uključile iznad zapadne obale Afrike, blizu Angole, oko 8.000 kilometara od predviđenog mesta za sletanje i gorele su oko 42 sekunde.Zbog ograničenja u pogledu mase nije bilo rezervnih raketa. Kapsula je imala zalihe za 10 dana koje će omogućiti život i prirodno opadanje orbite u slučaju da rakete ne odrade svoj posao kako je planirano.Vest o Gagarinovom preletu mediji u svetu su preneli kao vest veka, a Amerikanci su osim radosti osetili i zavist, pa i dozu straha, jer je tadašnji SSSR uspeo da ih pretekne u trci ka svemiru.Dva dana posle leta, Gagarina su na Crvenom trgu u Moskvi dočekale hiljade i hiljade ljudi kao heroja 20. veka, a 12. april je proglašen Danom kosmonautike.
Vest je preuzeta sa sajta: www.rts.rs
Admin:Žika ::: April 2016
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
Na današnji dan 1961. godine, dakle pre 55 godina, poleteo je prvi čovek u svemir. Sa kosmodroma „Bajkonur“, u devet časova i sedam minuta po moskov ...

чћшђж