Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

Najinteresantniji svetski mostovi
Najinteresantniji svetski mostovi
Jedno od najvećih dostignuća u oblasti graditeljstva, mostovi, predstavljaju neraskidivu vezu između generacija i vremena. Inspirisali su Ivu Andrića i brojne umetnike, kako zbog arhitekture, tako i zbog toga što simbolizuju neraskidivu vezu između toliko toga. „Gardijan“ je izdvojio devet najinteresantnijih.
Mostovi su jedno od najvećih dostignuća u oblasti graditeljstva. Oni su nešto sveto, nešto što znači generacijama, povezuje ljudske potrebe i time povezuje i ljude. Te veze koje se ostvare postaju neraskidive.Neraskidive su upravo zbog toga što je takav način povezivanja stalan. Druge građevine ne povezuju, one stoje samostalno. Mostovima je neophodna ta druga obala kako bi ispunili svrhu svog postojanja. Oni uvek služe za dobro, nikad za zlo. U tome je njihova posebnost i značaj.Kada pogledamo opus književnog rada našeg nobelovca Ive Andrića uočićemo jedan stalan motiv, nešto što ga stalno inspiriše i čemu se uvek vraća. To su mostovi. Mostovi kao sila, mostovi kao neraskidiva veza, veza između generacija i vremena. Trajna veza koja živi u svesti mnogih naroda, koja ih povezuje i čini jedinstvenim.Postoji mnogo mostova širom sveta koji posmatrače ostavljaju bez daha svojom veličanstvenom arhitekturom. Gardijan je izdvojio devet najinteresantnijih.Na vrhu liste našao se viseći most "Capilano" napravljen davne 1889. godine u Vankuveru, koji predstavlja pravu turističku atrakciju. Postavljen je na visini od 70 metara, tako da se posetiocima tokom šetnje pruža neverovatan pogled na krošnje drveća.Viseći most na obali Severne Irske ima samo jedan rukohvat i rezervisan je za najhrabrije. Ne samo da je nestabilan, već je postavljen na velikoj visini, a ispod njega su oštre stene, tako da bi pad bio smrtonosan."Langkavi Skibridge" je zakrivljeni pešački most u Maleziji i nalazi se na 700 metara nadmorske visine. Zanimljivo je to što se do njega dolazi isključivo žičarom.
Vest je preuzeta sa sajta: www.rts.rs
Admin:Žika ::: Februar 2014
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
Jedno od najvećih dostignuća u oblasti graditeljstva, mostovi, predstavljaju neraskidivu vezu između generacija i vremena. Inspirisali su Ivu Andrića i ...

чћшђж