Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

Identifikovana nova, „stidljiva“ vrsta majmuna
Identifikovana nova, „stidljiva“ vrsta majmuna
Lesula, do sada nepoznata vrsta majmuna, identifikovana je u Kongu, što je tek druga nova vrsta majmuna otkrivena u Africi u poslednjih 28 godina.
Tim naučnika identifikovao je do sada nepoznatu vrstu majmuna, endemičnu za centralnu Afriku, poznatu među lokalnim stanovništvom pod imenom lesula. Majmun je srednje veličine, ima karakteristično narandžastosivo krzno i izduženo lice. U izveštaju koji je ove nedelje izašao u naučnom časopisu "Plos One", istraživači su novu vrstu identifikovali kao Cercopithecus lomamiensis, endemičnu životinju koja naseljava prašume centralnog Konga. Opisuju ga kao „stidljivog i tihog" majmuna, koji se hrani uglavnom voćem i biljem. To je tek druga nova vrsta majmuna otkrivena u Africi poslednjih 28 godina. Naime, Džon i Tereza Hart iz Prirodnjačkog muzeja „Pibodi", pri „Jejl" univerzitetu, prvi put su vrstu ugledali 2007. godine u kući jednog direktora škole u Opali – u pitanju je bila mlada ženka nepoznate vrste. Tada su počeli da istražuju, pronašli primerke u divljini, a kasnije je genetskim testovima potvrđeno da je lesula do sada bila neregistrovana vrsta. Otkriće je tek ove nedelje obelodanjeno u pomenutom stručnom magazinu.
Vest je preuzeta sa sajta: www.rts.rs
Admin:Žika ::: Oktobar 2012
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
Lesula, do sada nepoznata vrsta majmuna, identifikovana je u Kongu, što je tek druga nova vrsta majmuna otkrivena u Africi u poslednjih 28 godina. ...

чћшђж