Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

Najuža zgrada na svetu dobila stanara!
Najuža zgrada na svetu dobila stanara!
Trouglasta metalna konstrukcija, delo poljskog arhitekte Jakuba Ščensnija, priklještena je između dve stambene zgrade. U svom najužem delu široka je svega 72 santimetra! Neobično uzano zdanje, nazvano „Dom Kereta“, svečano je otvoreno i dobilo je prvog stanara.
U Poljskoj je svečano otvorena najuža zgrada na svetu, dvospratnica u najužem delu široka svega 72 santimetra(!), namenjena stranim umetnicima koje poziva u goste poljska prestonica. Zgrada je u stvari umetnička instalacija smeštena u uzani prostor širok između 72 i 152 santimetra, između dve zgrade u centru Varšave. Nalazi se blizu mesta gde je u vreme Drugog svetskog rata i nacističke okupacije stajao drveni most, koji je spajao dva dela nekadašnjeg varšavskog jevrejskog geta. Zgrada koja ima jedan mali stan, na prvom spratu radnu sobu, kuhinju i kupatilo, a na drugom spratu spavaću sobu dobila je ime „Dom Kereta", po svom prvom stanaru - izraelskom piscu poreklom od poljskih Jevreja koji su preživeli holokaust, Edgaru Keretu. „Odlučio sam da posvetim zgradu Keretu, jer on u sebi spaja poljsku i jevrejsku istoriju koja je tako važna za ovaj deo grada. Na prvi pogled izgledalo je nemoguće da se zgrada smesti u tako uzan prostor. 'Dom Kereta' treba da opovrgne taj utisak i da dalje širi pojam nemoguće arhitekture", rekao je autor najuže kuće na svetu, arhitekta Jakub Ščensni. „Majka se nikada nije vratila u Poljsku, ali za nju je važna sudbina mog stvaralštva u zemlji iz koje sam poreklom. Kada je pročitala prevod moje prve knjige na poljski, rekla mi je da više nisam izraelski pisac već poljski pisac u izgnanstvu", dodao je prvi stanar najuže zgrade na svetu Edgar Keret. „Ta kuća izgleda kao da istorija za nju nije ostavila mesto, isto kao i za moju porodicu koja je nekada imala kuću u ovom gradu, a sad je više nema", rekao je Keret.
Vest je preuzeta sa sajta: www.rts.rs
Admin:Žika ::: Novembar 2012
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
Trouglasta metalna konstrukcija, delo poljskog arhitekte Jakuba Ščensnija, priklještena je između dve stambene zgrade. U svom najužem delu široka je ...

чћшђж