Sorry, your browser does not support JavaScript!
Žao nam je, ali vaš internet pregledač ne podržava JavaScript!
Sajt POMORAVAC i njegovi podsajtovi za sada neće biti ažurirani...
Prijem linkova, a takođe i kontakt formular, neće raditi...
Izbor

Zanimljive vesti

Golden gejt, 75-godišnjak
Golden gejt, 75-godišnjak
Jedan od najpoznatijih mostova na svetu, Golden gejt u San Francisku, napunio je 75 godina. Građen je četiri godine, a po završetku, bio je najduži viseći most na svetu.
Čuveni Golden gejt most u San Francisku, koji je nekada bio najveći viseći most na svetu, napunio je 75 godina, a godišnjica je obeležena turističkim obilascima, izložbenim postavkama, filmskim projekcijama i koncertima, kao i velikim vatrometom. Kada je most izgrađen 1937. godine, njegova, za to doba, neobična konstrukcija izazvala je oprečna mišljenja arhitekata i vojnih stručnjaka, koji su smatrali da nije adekvatan za Pacifički okean, na kojem je ležao. Ofarban je u jarkocrvenu boju da bi ga brodovi lakše primetili. Tokom izgradnje mosta 11 radnika je poginulo, a njegova cena se, preračunata u današnje dolare, procenjuje na oko 1,2 milijarde. Izgradnja mosta započela je 1933, da bi bila dovršena četiri godine kasnije kada su se njim prošetale hiljade ljudi. Zanimljivo je da onima čije majke nisu uspele da stignu do porodilišta u gradu, već su se porodile u kolima dok su prelazila most, u dokumentima pod mestom rođenja piše Golden gejt. Za 75 godina postojanja mosta oko 1.400 ljudi je sa njega skočilo izvršivši samoubistvo, a vlasti sada pripremaju postavljanje mreže koja bi ubuduće spasavala potencijalne samoubice.
Vest je preuzeta sa sajta: www.rts.rs
Admin:Žika ::: Jun 2012
Reklame

vesti , novosti , sportske vesti , filmske vesti , internet , novine , zanimljivosti , događaji , kompjuteri , tehnika
Jedan od najpoznatijih mostova na svetu, Golden gejt u San Francisku, napunio je 75 godina. Građen je četiri godine, a po završetku, bio je najduži vis ...

чћшђж